Rozvoňajte svoj domov pomocou pot-pourri

Pot-pourri vzniklo už v stredoveku. Domovinou tejto netradičnej bytovej dekorácie, je Francúzsko. Ide o nádoby, do ktorých sa ukladajú rôzne aromatické sušené rastliny, ovocie a iné voňajúce suroviny. Ide o riešenie, vďaka ktorému rozvoniate celú domácnosť, a to bez chemických voňaviek, alebo osviežovačov vzduchu.

vůně
 
Svoje vlastné pot-pourri si vyrobíte jednoducho i sami. Na jeho výrobu budete potrebovať keramickú, alebo sklenenú nádobu, môžete použiť v podstate čokoľvek, pokojne aj vázu, misku, či kvetináč. Druhou alternatívou sú drevené debničky, prútené košíky, alebo textilné vrecúška. Výber je v podstate iba na vás. Nezabúdajte však aj na estetickú funkciu. Siahnite preto po pekných nádobách, ideálne tých priehľadných. V nich je totiž krásne vidno všetky vrstvy sušených materiálov.

suché listy
 
Konkrétne materiály, ktoré na výrobu tohto aromatického doplnku vašej domácnosti použijete, sú v podstate len na vašom vkuse a hlavne na tom, čo vám vonia. Jedinou zásadou je, aby boli všetky materiály suché a aspoň niektoré z nich voňavé. Najčastejšie sa používajú tieto suroviny:
 

  • ruže
  • šípky
  • klinček
  • oregano
  • levanduľa (listy aj kvety)
  • škorica
  • pomaranč (alebo iné citrusy)
  • jazmín (prevažne iba jeho kvety)
  • badián
  • materina dúška
  • šišky z ihličnanov

 
Základnou zložkou pot-pourri je i drevo. Nemusí byť výlučne voňavé. Používajú sa najme piliny, alebo drevo narezané na naozaj malé kúsky. Vhodnými drevinami sú napríklad jalovec, céder, rôzne druhy cipruštekov a ihličnaté stromy.
Do zmesi môžete pridať aj éterický olej. Nepoužívajte ho však veľa a dávajte pozor, aby sa hodil k ostatným surovinám, ktoré použijete.

suché růže
 
Nádobu naplňte takmer po vrch a všetky suroviny spolu dôkladne premiešajte. V prvom štádiu musíte použiť nádobu, ktorá sa dá uzavrieť, a to aj v tom prípade, že chcete túto vonnú zmes neskôr uchovávať v textilných vrecúškach, alebo prútených košíkoch. Na to, aby nám táto prírodná voňavka fungovala, musí byť totiž niekoľko týždňov hermeticky uzavretá. Všetky suroviny musia v tomto období takpovediac dozrieť. Ak nádobu otvoríte a namiesto vône, ucítite skôr smrad, nezúfajte. Počkajte ešte nejaký čas a želaný výsledok sa určite dostaví. Ak chcete zvýšiť účinok vonnej zmesi, umiestnite ju v blízkosti kachlí, alebo  radiátora.

Published by acron.sk