Prečo a ako znížiť doma pH vody


PH vody je kúzelné slovíčko, ktoré dobre poznajú nielen chemici, ale aj majitelia rodinných domov a záhradných bazénov. Táto veličina dobre a výstižne popisuje množstvo rozpustených stopových prvkov a minerálov v pitnej, prípadne v úžitkovej vode. Hodnota pH vody by mala zodpovedať známemu prísloviu, kde sa najväčšiemu úspechu vždy darí iba tomu, kto si udržuje „zlatý stred“ alebo „zlatú strednú cestu“.

PH a obsah vápnika – čím vyššie pH vody, tým viac sa v nej môže vyskytovať vápnika, a práve s vápnikom je najväčší problém. Vápnik je silne reaktívny kov a iste to dobre spoznáte z výletov do jaskynných systémov, ktorých je na Slovensku celý rad. Ľudia sa tu veľmi často stretávajú v podzemí, kde objavujú krásne stalagmity, stalaktity a stalagnáty a ďalšie krasové útvary.

pitná voda

Zatiaľ čo v jaskynných systémoch je vápnik vítaným zdrojom pre niekedy až umelecké diela, vo vašej rýchlovarnej kanvici alebo práčke rozhodne vítaný nie je. Tam platí nepísané pravidlo, že čím mäkšia voda, a hocikedy napríklad aj takmer destilovaná, tým menej problémov v chode daného zariadenia. A ako znížiť pH vody? Vápnik je možné našťastie veľmi dobre z vody odstrániť pomocou zmäkčovačov, tým potom môžete ľahko docieliť optimálnu tvrdosť vody a používať zariadenie v súlade s očakávanými službami.

kvapka vody

Zmäkčovanie vody sa vykonáva v rodinných domoch, v rekreačných chatách, na športoviskách, v hoteloch a penziónoch, v zdravotníckych a kúpeľných zariadeniach a tiež v priemysle, napríklad v potravinárskej výrobe, v chemickom a farmaceutickom priemysle. Bez zmäkčovačov pitnej vody sa mnohokrát nezaobíde reštaurácia, kaviareň, cukráreň či čajovňa a ďalšie prevádzky, kde sa počíta s optimálnymi hodnotami pH vody, aby sa tu zákazníci cítili príjemne. Znižovanie pH vody môže prebiehať do hodnoty stredne tvrdej kvapaliny, alebo ju môžete znížiť oveľa dôkladnejšie, čo prospeje hlavne všetkým spotrebičom, ktoré s vodou prichádzajú do kontaktu.

Published by acron.sk